Τα προβλήματα του Ναού

Ο ναός των Αγίων Αναργύρων έχει υποστεί ζημίες από τους δύο μεγάλους σεισμούς του 1981 και του 1999.

Οι ζημιές αυτές καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε μελέτη του 2005 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια εργασία επιδιόρθωσης τους. Σαν αποτέλεσμα αυτού οι βλάβες επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Αυτό επιβεβαιώθηκε με δεύτερη τεχνική έκθεση – αυτοψία το Νοέμβριο του 2012, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι:

«Η συνολική ασφάλεια του Ναού, σαν δομικό έργο, τίθεται υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας των βλαβών, συνεκτιμώντας την παλαιότητα και ποικιλομορφία του δομήματος, την απουσία στατικής μελέτης και την δομική επέμβαση που υπέστη στο παρελθόν. Γίνεται αντιληπτό ότι έχει επηρεαστεί ουσιωδώς η στατική και λειτουργική του επάρκεια και ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης δομικών τμημάτων, τόσο σε επικείμενο μελλοντικό σεισμό όσο και κατά την καθημερινή λειτουργία του. Επίσης η συνολική εικόνα του Ναού δεν συνάδει με το πνεύμα της διατήρησης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.»

Τέλος το Φεβρουάριο του 2013 ύστερα από αυτοψία της Δ/νσης πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων συντάχθηκε Έκθεση Επικινδύνου Οικοδομής, που χαρακτηρίζει το κτίσμα επικίνδυνο, ζητά να γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες και αναφέρει ότι για την άρση της επικινδυνότητας πρέπει να συνταχθεί πλήρης μελέτη αποκατάστασης και να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες αποκατάστασης.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να γίνουν ενέργειες για την αποκατάσταση του ναού.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικές φωτογραφίες που δείχνουν την έκταση και την σοβαρότητα των ζημιών